Wat betekenen de donkere plekken in de zee?

Als we het over de zee hebben, dan denken we allemaal aan prachtig, helderblauw water. Toch is het niet zo dat het zeewater overal keurig blauw is. En is het al helemaal niet overal zo helder dat je de vissen kunt zien zwemmen.

Iedereen weet wel dat water kleurloos is. Toch kan het gebeuren dat wanneer je aan het strand staat, het water kristalblauw lijkt. Het kan ook voorkomen dat het water eerder een groene kleur heeft of zelfs grijs.

Deeltjes

Sta je aan zee dan krijg je de indruk dat het water blauw is. Dit komt omdat er slibdeeltjes in het water zitten. Wanneer het water troebel is, kan dit erop wijzen dat er veel plankton in het water zit. Zitten er weinig deeltjes in het water, dan kan blauw licht dieper in het water doordringen.

Hoe blauwer het zeewater is, en dus helder, hoe minder fijne deeltjes er in dat water zitten. Is het water troebel, dan lijkt het net alsof het water groen is. Is het water heel erg vertroebeld, dan lijkt het water grijs.

De diepte van de zee

De zee is niet overal even diep. Daarom kan het voorkomen dat je, wanneer je aan het strand staat, donkere plekken in het water ziet. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan dit komen omdat er een andere grondsoort op de bodem onder ligt.

Nog een oorzaak van donkere plekken in het water kan zijn dat de plek hier een stuk dieper is dan een eindje verder. Het kan ook komen omdat er door bewolking schaduw op de zee valt. Hierdoor lijkt het alsof er donkere plekken in de zee liggen.

Nog een oorzaak van donkere plekken in zee kan begroeiing zijn. Zeker op wat ondiepe plaatsen is de kans groot dat zich net onder de waterspiegel een aantal planten bevinden die dicht bij elkaar staan. Van bovenaf gezien lijkt het net alsof er een donkere plek in de zee ligt.

Ben je aan een tropisch strand en die je in de zee plekken die donkerder zijn, dan is de kans groot dat je naar koraal aan het kijken bent. Omdat er naast het koraal zand ligt, kunnen koraal en planten daar niet goed groeien. Daarom blijft het op die plekken lichter dan waar het koraal ligt.